Zeven

Zeven jaar, zeven kinderen op je feestje. Ik weet niet wie dat ooit bedacht heeft. Tot op zekere hoogte kan ik er wel in meegaan en het geeft duidelijkheid voor degene die vrienden moet kiezen maar ik moet er toch niet aan denken dat als ze straks zestien zijn ik met zestien pubers op pad moet.


Een jongens kinderfeest is duidelijk anders dan een meisjes kinderfeest. Onze zevenjarige zoon kiest ook twee meisjes en een bult jongens. Niet dat het helpt. De meisjes zijn nagenoeg onzichtbaar, onhoorbaar ook. Testosteron doet zijn werk zodra de mannen aankomen. Wie arriveert als eerste? Wie heeft het grootste cadeau? Wie kan op de meest onfatsoenlijke manier een cakeje naar binnen werken en vooral: wie kan het hardste brullen? Als geoefende kameleons, passen ze zich aan elkaars gedrag aan.


Te voet naar een activiteit hadden we bedacht. Met opdrachten onderweg. Nauwelijks hebben ze tijd om naar de, op jongens aangepaste opdrachten, te luisteren. Ze zijn fysiek bezig, met elkaar. Ze schieten rennend de weg op, klimmen tegen het viaduct op alsof het niets is. Had ik maar een politieuniform. Mijn lief en ik (allebei met Pabo-diploma op zak) hebben er onze handen vol aan om ze veilig op de plaats van bestemming te krijgen.


Na deel één van zijn zevende verjaardag volgt de dag zelf. De spanning is nog niet verdwenen. “Als ik nu naar bed ga”, zegt hij om zes uur op de avond van tevoren. “Dan is het eerder morgen.” Midden in de nacht roept hij: “Er gaan zo heerlijke broodjes voor mij in de oven.” Het liefst wil hij meteen zijn nieuwe Playmobil in elkaar zetten maar naar school gaan met traktatie is natuurlijk ook niet verkeerd.


Deel drie: grotemensenfeest. Als een echte kok helpt hij met koken en bakken. Niks geen wild mannetje dat zich als een kameleon aanpast aan het gedrag om hem heen. Ook niet aan het mijne. Keurig netjes haalt hij de papiertjes van de plakjes bladerdeeg, breekt hij eitjes boven een bak, zonder ook maar een stukje schaal mee te nemen. Spreekt hij er mij op aan als ik me niet helemaal aan het recept houd en roept hij: “Mama, ik vind het zo fijn om met jou te bakken!”  


Dan ontdekt hij het cadeau van opa in de kast. Opeens is hij helemaal door het dolle heen. Lijkt het alsof hij zijn pilletje is vergeten. Hij moet nog uren wachten voordat hij het open mag maken. Zit hij als een clown aan tafel een eitje te eten en moet zijn zus eraan geloven. Ach ja, het is een jongen, en hij is pas zeven...


Prik

In de brievenbus zit een brief voor onze dochter. GGD staat erop. Dat kan maar één ding betekenen: inentingen. Meteen voel ik een shotje adrenaline door mijn lijf gaan, mijn ademhaling versnelt. Sinds ik in het ziekenhuis heb gelegen weet ik dat hier een term voor bestaat. Belonefobie. Ik vind het niet bepaald een beloning.Het gaat niet om mij, maar dat maakt dus geen bal uit. Een naald is een naald. Nou is een inenting een graadje minder erg dan bloedprikken. Bloed in een buisje zien gaan is gewoon niet te doen.


“Mama, mag ik afspreken?”, vraagt ze op de dag van de prik. Vriendinnetje wil wel mee. Ik kan het me niet voorstellen maar zij smult van ziekenhuis achtige dingen. Mocht ik flauwvallen dan heb ik twee meisjes die me op kunnen rapen. Ik zie mezelf al liggen in de als hospitaal ingerichte gymzaal, na een ziekenhuis, de tweede beste plek om te zijn. Niet dat ik ook flauwval van de misselijkmakende lucht van te- lang- in- tassen -gezeten- gymschoenen maar het doet me denken aan als laatste overblijven bij het teams maken voor slagbal of handstand-overslag of borstwaartsom. (waarom??)


De man in de ijskar voor de sporthal heeft vanavond vast en zeker ook een lamme arm. Als we binnenkomen roept een meisje: “het is daarbinnen echt niet leuk!” Mijn dappere meisje geeft geen kik. Haar blik op oneindig. Ze heeft dit gen niet overgenomen van mij. Ze vindt het spannend maar that’s it. Dan treffen we een moeder met boze blik. Aan haar arm bungelt een krijsend en stampvoetend jongetje. “Dan maar geen prik, verrek maar!”, zegt ze. “Als gij hier gaat lopen janken, dan gaan we gewoon naar huis.”  De volgende moeder praat een stuk netter. “Als jij zometeen niet huilt, mag je straks een grote doos Playmobil uitzoeken!” Oké dan. Wat een happening.


We moeten ons eerst melden bij de administratie. Achter een tafeltje zit een meisje. Verveeld checkt ze het vaccinatiebewijs. “Wanneer ben je jarig?” vraagt ze, bijna geërgerd aan mijn dochter. Vriendinnetje schiet daar behoorlijk van in de lach. “Stel je voor! Je bent bijna negen en je weet niet wanneer je verjaardag is!” Ik vind het ook een rare vraag.


We sluiten aan in de rij. Opeens stinkt het heel erg naar spruitjes. Ik krijg het warm, want dat hebben wij gegeten gisteren. “Heb jij nou weer een scheet gelaten?” vraagt de moeder voor ons aan haar zoon en ze begint met het vaccinatiebewijs voor haar neus te wapperen.  “Echt niet!”. zegt hij verongelijkt. Ze gelooft hem niet en ik ga er dan maar vanuit dat zij ook spruitjes hebben gehad.


Het is klaar voordat ik het in de gaten heb. Ik zie zelfs de naald in mijn schatje’s arm verdwijnen. Op naar de ijsjes. Eigenlijk heb ik een beloning verdiend. Ik geniet van de ijs-etende en evaluerende meisjes. Niks geen Playmobil. Hoezo last van belonefobie?